Friday, July 11, 2008

usul undi tidak percaya terhadap PM malaysia

Usul indu tidak percaya terhadap kepimpinan PM Dollah badawa yang dibuat oleh ketua pembangkang parlimen yang juga selaku YB Permatang Pauh, Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail, sebenarnya memag dinanti-nantikan oleh rakyat malaysia. . Inilah kali pertama pakatan pembangkang mengemukakan usul tidak percaya kepada seorang Perdana Menteri di negara ini.

isu bahawa usul undi tidak percaya ditolak oleh speaker dewan tidak timbul kerana seluruh pelusuk planet sudah tahu bahawa 81parlimen malaysia menolak kepimpinan beliau selaku perdana menteri. Ini adalah krisis kepimpinan yang buruk yang sedang melanda UMNO dan BARISAN NASIONAL.

Usul ini pastinya memberikan tekanan lagi kepada barisan kabinet Dollah yang dilihat agak kucar-kacir sejak kebelakangan ini. Dollah sendiri tidak dapat mengawal apa yang terjadi disekelilingnya kerana dikawal oleh 'budak nakal' tingkat 4 pejabat perdana menteri.


Fitnah tersebar dengan luasnya, permusuhan dalam dan diluar BN begitu sengit dan rakyat kini tersepit dengan janji-janji manis Dollah yang sering kali menipu rakyat. Ini menunjukkan betapa tidak telusnya kepimpinan beliau selaku perdana menteri malaysia. Kenaikkan harga barang keperluan selepas kenaikkan harga petrol dan diesel juga amat membinggungkan rakyat kerana sebelum pilihanraya mereka berjanji tidak akan menaikkan lagi harga minyak jika berjaya lagi menguasai kerajaan persekutuan.

Kenaikkan harga minyak yang mengundang kemarah rakyat telah menyebabkan ekonomi negara mengalami inlflasi sehingga 7% dan bursa saham jatuh dengan mendadak sehingga terpaksa mengantungkan aktivitinya.

TPM yang didakwa terlibat dengan pelbagai skandal jenayah juga turut mengalami tekanan kerana beliau mungkin akan mengalami nasib yang lebih buruk lagi dari Abdullah. Barisan kabinet yang dibentuk selepas PRU-12 juga menunjukkan para menteri tidak berapa yakin untuk memegang portfolio menteri sehinggakan ada yang menolak untuk menjadi menteri dan timbalan menteri, malah ada menteri yang meletak jawatan dari kabinet Abdullah ini.

Masalah kalangan komponen BN juga gagal diselesaikan dan inilah peluang terbaik untuk beliau meletakkan jawatan sebelum masalah yang lebih buruk berlaku.

walau ape pun keputusannya isnin nanti, rakyat sudah pun menolak kepimpinan Abdullah!!

0 comments: